

Вчені з Університету Уейк-Форест у Північній Кароліні (США) провели трирічне дослідження, під час якого довели, що полівітаміни знижують ризик погіршення когнітивних функцій
За даними Всесвітньої організації здоров’я (ВООЗ), хвороба Альцгеймера торкається близько 55 млн людей у світі, та кількість таких хворих постійно зростає. Немає препаратів, які б зупинили розвиток цього психічного розладу. Тому, за словами американських вчених, «необхідно терміново визначити ефективні стратегії для збереження когнітивних функцій».
Згідно з рекламою, харчові добавки сприяють захисту когнітивних функцій. Щоб переконатися в істинності цієї заяви, вчені обстежили 2262 хворих з когнітивними розладами, середній вік яких становив 73 роки. Експертів цікавив рівень їхньої пам’яті та швидкості мови. Для цього всіх пацієнтів поділили на три групи. Протягом трьох років учасникам першої групи давали флавоноїди, які були вилучені з какао, учасникам другої групи — полівітаміни, а учасникам третьої — плацебо.
Екстракт какао не мав позитивного ефекту. У той час як щоденне додавання полівітамінів у порівнянні з плацебо призвело до покращення пам’яті, мови та виконавчої функції. Особливо цей ефект був виражений в учасників із серцево-судинними захворюваннями в анамнезі. Зокрема, було оцінено 60% уповільнення когнітивного зниження. Завдяки цьому, хвороба Альцгеймера може зупинитися майже на два роки.
— Це — перше великомасштабне довгострокове дослідження, яке показує, що полівітаміни для людей похилого віку дозволяють уповільнити когнітивне старіння. Однак ми не готові рекомендувати їхнє широке використання, доки не буде проведено додаткових досліджень, — зазначила науковий директор Марія К. Каррільо, передає інформаційний портал ANSA.
Результати дослідження були опубліковані в журналі «Alzheimer’s & Dementia» («Журнал хвороби Альцгеймера та деменції»).
Читайте також: Хвороба Альцгеймера є проявом деменції