Вчені пояснили, чому ми взимку більше схильні до застуди, грипу та COVID-19

Вчені пояснили, чому ми взимку більше схильні до застуди, грипу та COVID-19

Згідно з дослідженням фахівців Массачусетської очної та вушної лікарні та Північно-східного університету (США), холод сприяє проникненню хвороботворних мікроорганізмів в організм

Експерти впевнені: холод нейтралізує одну із перших ліній захисту організму від вірусної атаки.

— Після того, як під час дихання вірусні частинки потрапляють у ніс, клітини в носових ходах швидко активуються, щоб почати вигнання вірусів. Однак результати дослідження показують, що нижчі температури значно послаблюють цю імунну відповідь, — каже співавтор дослідження, доктор Бенджамін Блейєр, цитує портал Green Me.

Досі причину збільшення респіраторних захворювань узимку вчені пояснювали такими теоріями. Згідно з першою, взимку ми більше часу проводимо у приміщеннях, що сприяє зараженню інфекціями. Згідно з другою, віруси, що викликають респіраторні захворювання, більш стійкі до холоду. Проте відкриття американських вчених доповнюють ці теорії.

Ще у 2018 році вони виявили, що носові клітини при виявленні бактерій чи вірусів викликають вивільнення мільярдів крихітних, заповнених рідиною, мішечків. Ці мішечки, так звані позаклітинні везикули (EV), швидко переміщуються в слизу, щоб «оточити та атакувати бактерії, перш ніж вони зможуть заразити клітини». Однак холодне повітря може порушити цю імунну відповідь.

Експерти піддали тканини носа впливу температури 4,4°C і виявили, що це призвело до зниження температури тканин на 5°C, що значно послабило вроджену імунну відповідь у носі.

— Зниження реакції дозволяє вірусу прикріпитись клітинам носа та інфікувати їх. Це й пояснює, чому люди при нижчих температурах схильні до розвитку інфекцій верхніх дихальних шляхів, як застуда, грип і COVID-19, — каже доктор Блейєр.

Результати дослідження опубліковані у Журналі алергії та клінічної імунології.

Реклама
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
У США ліквідували мережі з поширенню наркотиків, які можуть спричинити сексуальну агресію на побаченнях
Підставка для напоїв з детекторною смужкою дозволи...
Реклама
Атрофічний гастрит
Причини розвитку атрофічного гастритуСтадії розвит...
Бактеріальний синусит
Бактеріальний синусит — симптоми, причини та факто...
Реклама
FDA: диклофенак викликає порушення серця
Диклофенак — це препарат із групи НПЗЗ (нестероїдн...
Господарське мило допоможе усунути запах поту та захистить від інфікування
Господарське мило містить мийні речовини, які допо...
Реклама