Вчені виявили фактори ризику при коронавірусі у хворих на діабет 1-го типу

Дослідження являло собою національний аудит, що розпочався у вересні 2020 р. та є спільним проектом з Асоціацією британських клінічних діабетологів (ABCD), який об’єднав клінічних дослідників з 40 центрів NHS, фахівців з обробки даних та фахівців з інформатики з лікарень Оксфордського університету.
Дослідження
Було проаналізовано анонімні дані про більш ніж 3300 людей, які мали діабет та COVID з усієї Великобританії.
Результати
Дослідження, проведене за підтримки Оксфордського біомедичного дослідницького центру NIHR, показало, що ризик важкої форми COVID-19 був дуже низьким у людей з діабетом 1-го типу віком до 55 років без мікросудинних або макросудинних захворювань.
Дослідники виявили, що серед майже 200 осіб із діабетом 1-го типу, внесених до бази даних, смертність становила 27%. Навпаки, не було смертності серед пацієнтів із діабетом 1-го типу віком до 55 років і без ускладнень від діабету.
Найбільше дослідження людей із цукровим діабетом 1-го типу, госпіталізованих з COVID-19, показало, що люди з вищим індексом маси тіла (ІМТ), поганою функцією нирок та наявністю мікросудинних ускладнень зазнавали більшого ризику смерті та/або госпіталізації в інтенсивну терапію.
Коментарі
Провідний автор, консультант з діабету OUH д-р Рустам Рі, сказав: «Ми хотіли визначити фактори ризику, пов’язані з тяжкою формою COVID-19 серед дорослих з діабетом 1-го типу і аналіз даних показав, що ІМТ, погана функція нирок або наявність одного з них, мікросудинні ускладнення були пов’язані з найгіршими наслідками – смертю чи госпіталізацією».
Діабет 2-го типу та ризик нефропатії (порушенням роботи нирок): що потрібно враховувати читайте тут.