Вчені виявили залежність між споживанням червоного м’яса і захворюваністю населення

Такі висновки були зроблені в дослідженні, опублікованому у журналі BMJ Global Health.
На думку авторів аналізу, глобальне зростання торгівлі червоним і переробленим м’ясом за останні 30 років пов’язане з різким збільшенням поганого стану здоров’я. Такі тенденції, на думку дослідників, простежуються переважно у країнах Північної та Східної Європи та острівних державах Карибського басейну та Океанії.
Дослідження
Дослідники проводили аналіз даних про виробництво м’яса та торгівлю ним від Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) з 1993 по 2018 рр. для 154 країн, приділяючи особливу увагу 14 продуктам із червоного м’яса.
Результати
Дослідники виявили, що високе споживання червоного та переробленого м’яса пов’язане з підвищеним ризиком неінфекційних захворювань, особливо раку кишечника, діабету та ішемічної хвороби серця.
Дослідники підрахували, що у всьому світі збільшення споживання червоного та переробленого м’яса, пов’язане зі збільшенням торгівлі, призвело до 10 898 смертей у 2016-2018 рр., що майже на 75% більше, ніж у 1993-1995 рр. Світова торгівля м’ясом сприяла збільшенню числа смертей та DALY у розвинених країнах на 55% та 71% відповідно у період з 1993-5 по 2016-18 рр.
«МП» писала, що нове дослідження підтверджує зв’язок між вживанням червоного м’яса та зростанням серцево-судинних захворювань.