Вчені встановили, як пробіотики впливають на ризик розвитку гіпертонії

Згідно зі статистикою, на гіпертонію страждають близько 40% населення світу. Вчені шукають методи, які дозволяють уникнути ускладнень у вигляді серцево-судинних захворювань, таких як інфаркт чи інсульт.
Китайські дослідники вивчили, як пробіотики впливають на підвищення рівня кров’яного тиску. Вони зосередилися на мікробіомі та вирішили подивитися, як два конкретні пробіотики впливають на розвиток гіпертонії. І для цього провели досліди на 29 гризунах, яких поділили на чотири групи.
Залежно від групи гризунам давали пити:
• чисту воду;
• воду з високим вмістом фруктози;
• воду з високим вмістом фруктози та бактерії B. lactis M8;
• вода з високим вмістом фруктози та бактерії L. rhamnosus M9.
В останніх трьох групах мишам також вводили певну кількість фізіологічного розчину ентерально. Експеримент тривав 16 днів. Результати показали, що миші, які отримували пробіотики, що містять Bifidobacterium lactis M8 та Lactobacillus rhamnosus M9, мали значно нижчий кров’яний тиск, ніж ті, яких все ще годували фруктозою, але не отримували пробіотик.
Фруктоза, що вводиться мишам, викликала розмноження Bacteroidettes в організмі гризунів. Цей процес також негативно вплинув на кількість штамів Firmicutes.
Це означає, що бактерії Bacteroidetes сприяє появі ожиріння, яке є одним із факторів розвитку гіпертонії та інших небезпечних захворювань. Тому так важливо підтримувати баланс у мікробіомі.
Автори зазначили, що висока концентрація фруктози є одним із факторів високого кров’яного тиску. Вони планують провести масштабне дослідження, щоб перевірити, чи ефективні Bifidobacterium lactis M8 та Lactobacillus rhamnosus M9 для людей.