ВООЗ: скорочення споживання солі врятує 7 млн людей у світі

Зловживання сіллю підвищує ризик розвитку серцево-судинних та онкологічних захворювань, а також каменів у нирках. Сіль викликає набряклість, підвищення артеріального тиску та навіть почуття тривоги. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), добова норма споживання солі на людину становить 5 г. Тим часом середнє споживання становить у два рази більше — 10,8 г.
Усі 194 держави-члени ВООЗ зобов’язалися скоротити споживання натрію до 2030 року. Це дозволить знизити ризик розвитку хронічних захворювань та врятувати понад 7 млн осіб.
Проте, як показав проведений цього березня моніторинг, лише деякі країни мають комплекс заходів, спрямованих на скорочення споживання солі. Серед них — Бразилія, Чилі, Чехія, Литва, Малайзія, Мексика, Саудівська Аравія, Іспанія та Уругвай.
Експерти нагадують, що при надмірному споживанні натрій збільшує ризик розвитку серцевих захворювань, інсульту та передчасної смертності. Основним його джерелом у раціоні є кухонна сіль (хлорид натрію). Але він також міститься у спеціях, кетчупах, м’ясних закусках як глутамат натрію.
ВООЗ визначила чотири напрями дій щодо зниження вмісту натрію у харчових продуктах.
- Зміна рецептурних складів зі зменшенням кількості солі, що використовується.
- Розробка політики державних закупівель скорочення споживання продуктів, багатих сіллю чи натрієм.
- Обов’язкова етикетка, що допомагає споживачам вибирати продукти з нижчим вмістом натрію
- Проведення кампаній у ЗМІ щодо скорочення споживання солі та інших форм натрію.