ВООЗ: стрептокок атакує Європу

ВООЗ: стрептокок атакує Європу

За даними Всесвітньої організації здоров’я (ВООЗ), кількість випадків зараження та смерті від стрептококів групи А в Європі різко зросла. У Франції, Ірландії, Іспанії, Швеції та Нідерландах реєструється значне зростання заражень. Інфекція, яка зазвичай протікає у легкій формі, призвела до смерті щонайменше 16 дітей у Великобританії

Експерти Національного фонду охорони здоров’я Великобританії (NHS) нагадують, що стрептокок групи А є бактерією, яка може передаватися повітряно-краплинним шляхом. Часто ця інфекція протікає безсимптомно, але іноді може набувати форми різних захворювань: гострого фарингіту чи скарлатини. Тяжкий, інвазивний перебіг інфекції (iGAS) може спричинити загрозу для здоров’я та життя: синдром токсичного шоку та сепсис.

Стрептококи групи А протягом багатьох років не викликали серйозного занепокоєння. Проте ситуація змінюється. У спільній заяві ВООЗ та Європейського центру профілактики та контролю захворювань (ECDC) йдеться про зростання iGAS серед дітей молодшого віку у деяких європейських країнах. Так, у Великобританії з вересня цього року було зареєстровано 169 інфекцій iGAS серед дітей віком до 14 років, що у п’ять разів більше у порівнянні з тим же періодом минулого року.

— Зазвичай, кожні три-чотири роки відбувається сплеск випадків iGAS. Але вважається, що соціальне дистанціювання під час пандемії COVID-19 розірвало цей цикл, — відзначають представники ВООЗ, передає Radio ZET.

І нагадують, що раннє лікування може врятувати життя. Експерти закликають проводити вакцинацію проти COVID-19 та грипу. Зниження ризику зараження цими вірусами допоможе запобігти появі iGAS у дітей.

Читайте також: Грип, ГРВІ, коронавірус: відповіді педіатра на запитання

Реклама
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
У США ліквідували мережі з поширенню наркотиків, які можуть спричинити сексуальну агресію на побаченнях
Підставка для напоїв з детекторною смужкою дозволи...
Реклама
Бактеріальний синусит
Бактеріальний синусит — симптоми, причини та факто...
Хронічний гастрит
Класифікація хронічного гастриту за формами, видам...
Реклама
Вітамін D допоможе при лікуванні важкої форми раку шкіри: відкриття
Меланома — це вид раку, який розвивається з клітин...
Консервовані помідори містять більше лікопіну, ніж свіжі
Багато людей уникають заморожених продуктів, вважа...
Реклама