

Ця ягода є одним із головних джерел пелангонідину, який вважається протизапальним засобом. Серед інших продуктів — малина, квасоля, сливи та редис
Вчені Університету Раша (США) розглянули мозок 575 померлих пацієнтів, середній вік яких становив 91 рік. Ніхто з них не страждав на хворобу Альцгеймера. Протягом 20 років, аж до смерті, вони щодня заповнювали опитування про свою дієту та перевіряли когнітивні здібності.
Результати розтину показали, що серед респондентів, котрі особливо любили полуницю, спостерігалася найнижча концентрація тау-білків, які при надлишку можуть призвести до деменції. Автори дослідження також не виявили зв’язку між рівнями тау-білка та тими, хто мав ген APOE-4, який, як вважається, підвищує ризик захворювання.
— Ми підозрюємо, що протизапальні властивості пеларгонідину можуть знизити загальне нейрозапалення і тим самим придушити вироблення цитокінів, білків, які можуть спричинити запальну реакцію, — зауважила невропатолог Джулі Шнайдер, цитує Mail Online.
Дослідження було опубліковано в Journal of Alzheimer’s Disease («Журнал хвороби Альцгеймера»).
Читайте також: Хвороба Альцгеймера викликають віруси простого герпесу