

Дослідники з Робочої групи з навколишнього середовища (EWG) виявили у прісноводній рибі високий рівень так званих «вічних хімічних речовин»
PFAS: пригнічують імунітет
PFAS, або перфторалкильні речовини, є групою з більш ніж 9000 різних хімікатів, деякі з яких заборонені або суворо обмежені. Виробники часто використовують їх в антипригарному посуді, пакуванні для харчів, покриттях та протипожежних пінах.
PFAS практично неможливо знищити. Вони можуть забруднювати все, від питної води до харчів, і накопичуватися в організмах людей. Дослідження виявили їх навіть у крові немовлят. Адже у питній воді є низькі дози PFAS. Вони пригнічують імунітет, послаблюють ефективність вакцин та збільшують ризик розвитку деяких видів раку. Також викликають підвищення рівня холестерину у крові, проблеми з розвитком та репродуктивною функцією.
Не ловіть рибу в річці
Експерти EWG виявили, що у прісноводних рибах, які вводяться в річках та озерах США, рівень PFAS у 280 разів більший за допустимий. Це означає, що споживання однієї риби за впливом шкідливих речовин може зрівнятися з щоденним споживанням риби, купленої в магазині протягом року.
Фахівці проаналізували понад 500 зразків рибного філе, отриманих із 2013 по 2015 рік. Середній рівень загального PFAS у філе становив 9500 нанограмів на кілограм. Найбільш поширеним хімікатом стала сульфонова кислота, яка може дратувати дихальні шляхи.
— Люди, які споживають прісноводну рибу, наприклад форель чи лосось, наражаються на ризик підвищених рівнів PFAS у своєму організмі, — зазначили вчені, пише ScienceDirect.
Читайте також: Хімічні речовини на роботі можуть підвищити ризик розвитку ревматоїдного артриту у 68 разів: дослідження