Ягоди годжі допомагають зберегти зір у похилому віці

На думку вчених Каліфорнійського університету в Девісі (США), такі плоди мають захистити від вікової дегенерації жовтої плями сітківки на ранній стадії.
Згідно з даними Всесвітньої Організації Здоров’я (ВООЗ), у світі налічується понад 1 млрд людей, які страждають на порушення зору або сліпоти. Основною причиною їхньої появи є вікова макулярна дегенерація (ВМД).
— При цьому прогресивному захворюванні людина втрачає здатність читати, дивитися телевізор і навіть розпізнавати особи близьких, що відбивається на якості його життя, — пояснює співавтор дослідження з відділу офтальмології та наук про зір, професор Гленн Ю, пише портал Radiozet.
Вчені провели експеримент, у якому взяли участь добровольці віком від 45 до 60 років. Протягом трьох місяців, п’ять разів на тиждень, їм слід було з’їсти жменю плодів годжі, вагою 28 грамів. Як показали результати, за цей час у респондентів відбулося збільшення щільності захисних пігментів у сітківці ока. При цьому в учасників контрольної групи, які протягом цього часу отримували ягоди чорниці, а не годжі, такого ефекту не спостерігалося.
Фахівці пояснюють це тим, що китайські плоди годжі містять захисні пігменти — лютеїну та зеаксантину. Вони захищають очі від ультрафіолету та підтримують їх функціональність у людей похилого віку.
— Наше дослідження показало, що при постійному споживанні невеликої кількості цих ягід можна збільшити концентрацію цих пігментів і таким чином зберегти здоров’я зорової системи, — сказав провідний автор, докторант програми біології харчування Сян Лі.
Результати дослідження були опубліковані у журналі Nutrients.