Як без м’яса підвищити рівень гемоглобіну в крові

Відомо, що для підняття гемоглобіну необхідно залізо, джерелом якого є червоне м’ясо та печінку. Але як бути тим, хто тримається рослинного харчування? Дієтологи нагадують: залізо можна отримувати не лише з продуктів тваринного походження, а й рослинних.
Продукти, що містять залізо
- Сухофрукти (курага, родзинки, чорнослив);
- зелені овочі (броколі, шпинат, брюссельська капуста);
- зерна (пшеничні висівки, вівсянка, гречка);
- фрукти (гранати, абрикоси);
- горіхи.
Щоб підвищити засвоюваність цього елемента, лікарі радять дотримуватись таких правил.
Комбінуйте продукти. Вітамін С сприяє кращому засвоєнню заліза. Комбінуйте залізовмісні продукти з тими, які багаті на вітамін C, наприклад, з цитрусовими, ківі, полуницею.
Уникайте чаю та кави. Деякі речовини, що містяться в чаї та каві, можуть зменшити засвоєння заліза. Тому краще обмежуйте їх споживання, особливо під час приймання залізовмісних продуктів.
Слідкуйте за раціоном. Важливо отримувати різноманітні продукти, щоб забезпечити організм усіма необхідними поживними речовинами, включаючи залізо.
Якщо у вас є серйозні проблеми з рівнем гемоглобіну, важливо звернутися до лікаря або дієтологи для оцінки та розробки найбільш відповідного плану харчування і можливого прийняття додаткових залізовмісних препаратів.