Як інтелектуальна діяльність допомагає спалити калорії та схуднути

Як інтелектуальна діяльність допомагає спалити калорії та схуднути

Під час інтенсивного мислення мозку потрібні додаткові калорії

Як головний мозок використовує енергію тіла

Чемпіонат світу з шахів 1984 року увійшов не тільки в історію спорту, а й медицини. Тоді його перервав президент Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ) Флоренсіо Кампоманес. Причиною стало виснаження одного з шахістів. За п’ять місяців гри він втратив близько десяти кілограмів. Інші гравці також схудли, хоч і менше. Як пояснили вчені, професійні шахісти можуть спалювати близько 6000 калорій протягом дня, не відходячи від свого місця.

Головний мозок становить 2% від ваги всього тіла. Коли організм дорослої людини перебуває в стані спокою і витрачає енергію тільки на дихання, травлення та підтримання тепла, мозок використовує близько 20–25% загальної енергії організму (переважно у вигляді глюкози). Це становить близько 350 калорій у жінок чи 450 калорій у чоловіків. Мозок п’ятирічної дитини потребує набагато більшої кількості цієї енергії — близько 60% енергії тіла.

Експерти пов’язують це з тим, що головний мозок не відпочиває. Коли ми спимо, він все ще активний — дозволяє нейронам спілкуватися один з одним за допомогою хімічних сигналів, які передаються клітинними структурами, синапсами. Це необхідно для підтримки життєво важливих функцій нашого організму.

Потреба мозку енергії збільшується, коли ми прокидаємося, особливо під час розумового процесу. Чи означає це, що, думаючи частіше та інтенсивніше, можна спалити калорії та схуднути?

Шоколадка не зашкодить

— Коли ви тренуєтеся, щоб дізнатися про щось нове, головний мозок збільшує передачу енергії в кожну свою область, активовану під час такого тренування, — пояснює професор психології та неврології Університету Оттави (Канада) Клод Месьє.

Згодом, у міру отримання професійних навичок, мозку не потрібно працювати так старанно, тому він використовує менше енергії. Але при вирішенні когнітивно складних завдань, наприклад, під час гри в шахи, мозку потрібно багато енергії. Це призводить до того, що навіть сидячи, можна спалити калорії та схуднути.

— Якщо під час розумової роботи ви відчуєте голод, то можете потягтися до плитки шоколаду без докорів совісті. Вона не зашкодить і допоможе краще думати, — продовжує експерт, повідомляє Radio ZET.

Однак, нагадує професор, слід пам’ятати, що зайва розумова напруга може спричинити виснаження. І радить дотримуватися посильних навантажень та не забувати про відпочинок.

Реклама
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
У США ліквідували мережі з поширенню наркотиків, які можуть спричинити сексуальну агресію на побаченнях
Підставка для напоїв з детекторною смужкою дозволи...
Реклама
Атрофічний гастрит
Причини розвитку атрофічного гастритуСтадії розвит...
Бактеріальний синусит
Бактеріальний синусит — симптоми, причини та факто...
Реклама
FDA: диклофенак викликає порушення серця
Диклофенак — це препарат із групи НПЗЗ (нестероїдн...
Господарське мило допоможе усунути запах поту та захистить від інфікування
Господарське мило містить мийні речовини, які допо...
Реклама