Як проявляється порушення зберігання шоколаду: кондитер

Ви відкрили нову плитку шоколаду або коробку цукерок і побачили, що солодощі покриті білим нальотом. Чи означає це, що вони зіпсовані? Зовсім ні!
Відразу після приготування шоколад має рівномірний блискучий колір. Це пов’язано з процесом його виробництва, який називається «загартування». Під час нього шоколад нагрівається та охолоджується, щоб він набув потрібної твердості та блиску.
Поява білого нальоту на шоколаді пов’язане зі способом його зберігання. Цвітіння може статися через зміни температури або високу вологість, впливу яких піддавався продукт. Процес появи білого нальоту називається «шоколадним нальотом».
На шоколаді, що «розпустився», може з’явитися два види білого нальоту: жировий і цукровий. Чим вони відрізняються?
— Відкладення білого жиру пов’язане з поганим зберіганням, під час якого шоколад зазнавав перепадів температур. Під впливом високої температури жир у шоколаді починає плавитися, а при похолоданні застигає та перетворюється на білий наліт. Білий цукровий наліт пов’язаний зі зміною вологості. Це призводить до того, що кристали цукру розчиняються, а під час остигання шоколаду осідають на його поверхні, утворюючи білий наліт, — пояснює кондитер Адам Туроні, передає Radio ZET.
Визначити тип потемніння тільки на вигляд непросто, але можна провести тест. Кондитер радить торкнутися його пальцем. Якщо покриття шоколаду гладке, ймовірно, це — жирне покриття. Якщо він шорсткий, можливо, це — цукрове покриття.
Вживання шоколаду з білим нальотом є безпечним для здоров’я. Він не змінює смаку шоколаду, хоча треба визнати, що виглядає не так естетично, як хотілося б.