

Норвезькі експерти підбили підсумки дослідження, яке тривало з 1974 року
Дослідники проаналізували харчові звички понад 21 000 жителів норвезького міста Тромсе. Вони виключили інші фактори, які можуть впливати на рівень холестерину. І показали, що його підвищення залежить від того, як заварювався напій.
— Кава підвищує рівень холестерину в крові через дитерпени, кафестол та кахвеол, що містяться у ній. А ефект залежить від способу заварювання, — вважать вчені, цитує портал Poradnik Zdrowie.
Результати показали
3–5 чашок еспресо на день значно підвищують загальний рівень холестерину, особливо у чоловіків. У жінок, які випивають 4–5 чашок еспресо на день, рівень холестерину в крові підвищується на 0,09 ммоль/л, а у чоловіків — на 0,16 ммоль/л;
6 і більше чашок фільтрованої кави підвищували рівень холестерину в крові на 0,11 ммоль/л у жінок, але не впливали на його рівень у чоловіків;
6 і більше чашок звареної кави, випитої на день, підвищував рівень холестерину в крові у жінок на 0,30 мл/л, а у чоловіків — на 0,23 мл/моль;
розчинна кава підвищувала рівень холестерину в обох статей незалежно від випитої кількості.