Як виявити діабет за допомогою склянки води

Як виявити діабет за допомогою склянки води

Після випитої води в роті може з’явитися солодкий смак, який свідчить про підвищений рівень цукру на крові

За даними Всесвітньої організації здоров’я (ВООЗ), у світі налічується понад 537 млн ​​осіб, хворих на діабет. При цьому багато хто навіть не підозрює про це. Адже для того, щоб діагностувати діабет, достатньо зробити невеликий тест — випити склянку води. Якщо її смак видасться вам солодким, це може бути симптомом грізного захворювання.

Як відомо, при цукровому діабеті порушується секреція інсуліну та підвищується рівень цукру в крові. Це може викликати почуття солодкого посмаку після кількох випитих ковтків води.

Крім того, ускладнення, що виникають в результаті діабету, можуть викликати фруктовий смак та запах. Наприклад, кетоацидоз. Ацидоз, при якому порушується кислотно-лужний баланс, з’являється через дефіцит інсуліну. Організм не може використовувати цукор як паливо та виробляє енергію з жирів, змушуючи кетонові тіла накопичуватися в організмі. Внаслідок цього може з’явитися солодкий присмак у роті, а також фруктовий запах у диханні.

Солодкий смак при вживанні води може бути пов’язаний не лише з цукровим діабетом чи його ускладненнями. Він може з’явитися внаслідок захворювання, прийняття певних ліків чи дієт.

Що впливає на смак води

Дієта. Фруктовий, солодкий смак у роті може з’явитися у людей, які перебувають на низьковуглеводній або кетогенній дієті. Найбільш поширеним джерелом палива в організмі є вуглеводи. При їхньому дефіциті організм спалює жир, внаслідок чого з’являється кетоз.

Інфекції. Такі поширені інфекції, як застуда або грип, можуть призвести до того, що в слині буде більше глюкози, що спричинить солодкий посмак у роті. Зазвичай солодкий смак зникає після одужання.

Неврологічні захворювання. Пошкодження нервової системи також може спричинити солодкий присмак у роті. Ті, хто вижив після інсульту, часто відчувають сенсорні порушення, включаючи смак і запах.

Рефлюкс. Деякі люди з гастроезофагеальним рефлюксом скаржаться на солодкий або металевий посмак у роті. Це результат повернення вмісту зі шлунка в стравохід і в рот.

Вагітність спричинює зміни рівня гормонів у жінки. Вона також впливає на зміни травної системи. Це також може вплинути на різне сприйняття смаку та запаху.

Рак легенів. Пухлини у легких чи дихальних шляхах можуть викликати гормональні порушення та змінити почуття смаку.

Реклама
У Європі спостерігається зростання інфекцій, що передаються статевим шляхом
Згідно з новими даними за 2022 рік, опублікованим ...
COVID-19 вдвічі підвищує ризик серцевого нападу: дослідження
Дослідження показують, що ризик розвитку серцевого...
Реклама
Алергічний синусит
Причини розвитку алергічного синуситу — хто в груп...
Лікування синуситу в домашніх умовах
Як лікувати синусит вдомаПрофілактика синуситу в д...
Реклама
Препарат проти діабету запобігає розвитку інфаркту в кожному третьому випадку: дослідження
Метформін використовують для лікування цукрового д...
5 симптомів, які вказують на ранній розвиток розсіяного склерозу
Розсіяний склероз (РС) зазвичай діагностується вік...
Реклама