Як яскравість жовтків впливає рівень холестерину у крові

Багато хто впевнений: чим яскравіший яєчний жовток, тим краще. Так говорили наші бабусі, коли в тісто розбивали сільські яйця з яскраво-жовтими жовтками. Колір самого жовтка визначається присутністю барвників — каротиноїдів. А насиченість кольору вказує на здоров’я курки.
У курей на вільному вигулі жовтки яєць мають яскравий колір. Експерти пояснюють це тим, що в них більше міститься корисних жирів, вітамінів А, D та Е та барвників, які належать до антиоксидантів. Однак аналогічного ефекту можна досягти, якщо фермерським курям у корм додавати штучні барвники або годувати переважно кукурудзою. Чи це означає, що яйця з такими яскравими жовтками викликають підвищення рівня холестерину в крові?
Жовток на 60% складається із жирів. З них 30% посідає на лецитин. Ця речовина захищає стінки судин від утворення атеросклеротичних бляшок. А на кожні 5 г жиру в яйці припадає лише 0,1 г шкідливих для здоров’я насичених жирних кислот.
Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) вважають, що здорова людина може з’їдати до 10 яєць на тиждень, а хвора — не більше семи.
Що ж до рівня холестерину у крові, то він залежить не лише від обраного виду харчування, а й від вироблення холестерину печінкою. Якщо вона виробляє його багато, слід обмежити споживання яєць, незалежно від кольору їх жовтків.