Збільшене споживання кальцію та білку за рахунок молочних продуктів на 33% знижує ризик переломів у людей похилого віку

Такі висновки були зроблені вченими під час дослідження під назвою «Вплив харчових джерел кальцію і білку на переломи стегна і падіння у літніх людей, що знаходяться в стаціонарі: кластерне рандомізоване контрольоване дослідження».
Як проходило дослідження?
Під час дослідження його автори хотіли оцінити ефективність і безпеку лікувального харчування проти переломів у літніх людей, що знаходяться в лікувальних установах, з достатком вітаміну D, але з середнім споживанням 600 мг/день кальцію і не менше 1 г/кг білку в день.
Дослідження проводилося в 60 акредитованих установах по догляду за людьми похилого віку в Австралії, в яких проживають переважно амбулаторні хворі.
Учасники: 7195 постійних жителів. З них 4920 (68%) жінок, решта – чоловіки. Середній вік 86 років (стандартне відхилення 8,2 року).
Медичні установи були розділені по місцю розташування і організації, при цьому 30 установ були рандомізовані для забезпечення жителів додатковим молоком, йогуртом і сиром, із загальним споживанням 1142 (353) мг кальцію в день та 69 (15) г білку в день (1,1 г/кг маси тіла). В інших 30 контрольних установах зберігалося їх звичайне меню, жителі споживали: 700 (247) мг/день кальцію та 58 (14) г/день білку (0,9 г/кг маси тіла).
Основні критерії оцінки: групові відмінності в частоті переломів, падінь і смертності від усіх причин.
Результати
Всього було зареєстровано 324 переломи (з них 135 переломів стегна), 4302 падіння і 1974 смертей. Збільшене споживання кальцію було пов’язано зі зниженням ризику на 33% для всіх переломів і на 46% для переломів стегна. Зниження ризику переломів стегна і падінь досягло значущості через п’ять місяців і три місяці, відповідно. Смертність не змінилася.