

Такий висновок зробили вчені Інституту системної біології (ISB) в ході дослідження під назвою «Базова метагеномна функціональна сигнатура кишкового гена, пов’язана з варіабельною реакцією на втрату ваги після втручання в здоровий спосіб життя у людей». Дослідники виявили, що мікробіом кишківника – бактерії, які допомагають перетравлювати їжу та засвоювати поживні речовини в кишківнику – можуть впливати на здатність людини схуднути.
Проблематика
«Деяким людям важче схуднути, ніж іншим», – говорить автор дослідження Шон Гіббонс, доктор філософії. «Наприклад, деякі люди можуть контролювати свою вагу за допомогою втручань в образ життя, а інші – ні». Дослідження узгоджується з попередніми роботами вчених, які показують, що різні типи бактерій в мікробіомі кишківника можуть впливати на успіх наших зусиль по зниженню ваги, але вони сьогодні вчені пішли далі, щоб визначити, як це працює.
Дослідження
Відмінності в 31 функціональному гені виявленому в мікробіомі кишківника у 48 людей, які втрачали 1% або більше своєї ваги кожного місяця, у порівнянні з 57 іншими людьми, чия вага залишилася незмінною. Дослідники проаналізували зразки калу, взяті через 6-12 місяців після того, як люди почали комерційну програму навчання по зниженню ваги.
Результати
Вчені виявили, що гени, які допомагають бактеріям рости швидше, були пов’язані з втратою ваги. Ці бактерії забирають собі більше поживних речовин з їжі, залишаючи менше засобів для збільшення ваги людини, у порівнянні з більш повільно зростаючими бактеріями.
«У нашому дослідженні, – говорить Гіббонс, – ми виявили, що деякі з найбільш швидкозростаючих мікробів в групі, що відповідає за зниження ваги, були з роду Prevotella».
З іншого боку, бактерії, які виробляють більше ферментів для швидкого розщеплення крохмалю або клітковини до цукру, наприклад, були пов’язані з підвищенням стійкості людей до втрати ваги.
«Розуміючи ці функціональні закономірності, ми, можливо, одного разу зможемо створити стійкі мікробіоми, які будуть більш схильні до втрати ваги», – сказав Гіббонс.
«Цікаво, що недавнє дослідження припускає, що фекальні трансплантати від донора з високим вмістом Prevotella, можуть перетворити реципієнтів з низьким вмістом Prevotella – в організми з високим вмістом Prevotella», – сказав Гіббонс. Однак необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, чи здатні ці фекальні мікробні трансплантати також більш ефективно знижувати вагу, додав він.
«Я не можу дати ніяких конкретних рекомендацій, крім того, що люди повинні їсти більше багатих на клітковину, рослинних, цільних продуктів і скоротити споживання червоного м’яса. Це те, що точно добре вплине на зниження ваги. Крім того, готуйте їжу самостійно, а не покладайтеся на цукор і оброблені харчові продукти, багаті натрієм», – сказав Гіббонс.
Раніше «МП» також писала, що продукти, багаті флавоноїдами, знижують артеріальний тиск за рахунок кишкових бактерій.