Зелений чай знижує ризик розвитку гіпертонії: дослідження

Масштабне дослідження, у якому брали участь 38 000 осіб, показало, що регулярне споживання чаю може знизити ризик розвитку гіпертонії на 14%. Учасники, які вживали чай не менше ніж 12 тижнів, мали зниження систолічного артеріального тиску на 5 мм рт. ст. та діастолічного тиску на 2 мм рт. ст.
Особливо сприятливий вплив на артеріальний тиск має зелений чай. Щоденне вживання 1-3 чашок цього напою пов’язане зі зниженням ризику інсульту на 4% та серцево-судинних захворювань на 2%.
Крім того, вживання зеленого чаю може знизити ризик розвитку когнітивних розладів. Раніше проведені дослідження показали, що люди, які щодня вживали не менше 500 мл чаю, мали на 27% менший ризик когнітивної дисфункції порівняно з тими, хто не пив.
Лікарі пояснюють ці позитивні ефекти зеленого чаю тим, що він містить корисні флавоноїди, поліфеноли та L-теанін, які сприятливо впливають на ендотелій судин. Це поліпшення стану судин має позитивний ефект як на серце, так й на організм загалом.