

Вважають вчені зі Школи громадської охорони здоров’я та тропічної медицини Тулейнського університету (США)
Про те, що надлишок солі шкідливий для здоров’я, відомо всім. Проте американські вчені довели, що зловживання нею пов’язане зі збільшенням ризику передчасної смерті на 28%.
Фахівці проаналізували дані британського біобанку про стан здоров’я 501 379 осіб. Згідно з дослідженнями, зі 100 осіб віком від 40 до 69 років троє помирають передчасно. Одним із високих факторів смертності є зловживання сіллю.
Усіх учасників експерименту попросили відповісти на запитання анкети: як часто вони додають сіль у їжу, прямо в тарілку? При цьому враховувалися вік, вага, стать респондентів, а також наявність хронічних захворювань, вживання алкоголю або нікотину.
Як виявилося, люди, які споживали більшу кількість кухонної солі, були ризиковані передчасною смертю на 28%. Тривалість життя трохи збільшувалася, якщо при цьому в раціоні були присутні фрукти та овочі.
Вчені підкреслюють, що зловживанням сіллю сприяє розвитку артеріальної гіпертензії та, отже, серйозним серцево-цереброваскулярним патологіям, таким як інфаркт міокарда та церебральний інсульт. Воно пов’язане з іншими хронічними дегенеративними захворюваннями, такими як пухлинами травної системи, а також остеопорозом та захворюваннями нирок.
Результати дослідження було опубліковано в European Heart Journal («Європейський журнал серця»).
Читайте також: Фрукти допомагають зберегти психічне здоров’я та запобігти депресії