Зловживання солодощами у підлітковому віці збільшує ризик розвитку психічних розладів: дослідження

Вчені з Токійського столичного інституту медичних наук виявили, що захоплення солодкими продуктами у підлітків частіше призводить до виникнення психічних розладів у порівнянні з іншими віковими групами.
Дослідження також показало, що пацієнти, які страждають на психічні розлади, споживають у середньому вдвічі більше цукру, ніж їх здорові однолітки. Особливо у хворих на шизофренію, які виявляють інтерес до солодких продуктів, спостерігаються серйозніші симптоми.
Вчені також провели дослідження на лабораторних мишах, вибравши гліоксилазу-1 і Disrupted-in-Schizophrenia-1 як гени, пов’язані зі схильністю до психічних розладів. Миші, яким давали надмірну кількість цукру, виявляли різні симптоми психічних розладів, такі як погіршення пам’яті, гіперактивність та аномальні показники гамма-діапазону в енцефалограмі (ЕЕГ). Експеримент підтвердив, що зловживання цукром у період статевого дозрівання може підвищити ризик розвитку психічних розладів.
Аналізуючи результати, дослідники також виявили нові фенотипи та механізми розвитку психічних розладів. У мишей була виявлена патологія судин головного мозку, відома як церебральна амілоїдна ангіопатія. Щоб перевірити свої припущення, дослідники провели трепанацію у пацієнтів, які страждають на шизофренію та біполярні розлади, і виявили аналогічну ангіопатію, що спостерігається у мишей. Крім того, в обстежених пацієнтів ангіопатія супроводжувалася порушенням обробки глюкози у мозку.
Однак варто відзначити, що на розвиток психічних розладів впливають багато факторів, включаючи стреси та порушення метаболічних процесів. Все ж таки рекомендується не зловживати солодощами, особливо в період формування організму.