5 продуктів, які шкодять ниркам

Безперебійній роботі цієї фільтрувальної станції організму може стати на заваді звичний раціон
Сіль
Всесвітня організація здоров'я (ВООЗ) рекомендує споживати щодня менш як 5 г солі на добу. Проте мало кому вдається обмежитись такою малою її кількістю. Причина — «сольові» пастки у вигляді консервів, плавленого сиру або швидкоїжі, де цього продукту надміру.
- «Біла смерть» шкодить не лише серцево-судинній системі, а й призводять до утворення каменів у нирках.
Шпинат, щавель, буряк
Ці корисні овочі містять оксалати, солі та ефіри щавлевої кислоти. Це вони провокують появу специфічної форми сечокам'яної хвороби — оксалатного каміння. Найчастіше ті затикають ниркові канальці, але під час руху можуть переміщатися, викликаючи сильний біль.
Підсолоджені напої
Згідно з дослідженнями, опублікованими в журналі «Американське товариство нефрологів», у пацієнтів, які споживали підсолоджені напої, ризик розвитку хронічної хвороби нирок (ХХН) був вищим на 61% у порівнянні з тими, хто їх не пив. За статистикою, 90% хворих із таким діагнозом не знають про це. На жаль, пізнє виявлення та лікування ХХН пов’язане з необхідністю діалізу та пересадки нирки.
Швидкоїжа
Такі страви відрізняються калорійністю та великим вмістом натрію. Так, у піці середнього розміру рівень солі перевищує денну норму ВООЗ, що рекомендується, на 137%. Не менш небезпечні в цьому плані бургери, шашлики та картопля фрі.
Білок
Яйця на сніданок, сир — на полудень, грудка індички на грилі — на обід. Звучить як ідеальна дієта для зниження ваги… Проте харчування з високим вмістом білка шкідливе для нирок. В результаті білкового обміну утворюються токсичні продукти життєдіяльності, які накопичуються в організмі через неповне виведення їх нирками. Це може призвести до артеріальної гіпертензії, каменів у нирках, набряків, а в крайніх випадках — до ниркової недостатності та необхідності діалізу.
Читайте також: 4 найкращих продукти для печінки