Гастроентеролог пояснив, чому після 40 років треба робити колоноскопію

Дата створення: 22 лютого, 11:49
Дата оновлення: 22 лютого, 11:57
Гастроэнтеролог объяснил, почему после 40 лет надо делать колоноскопию фото

У світі щорічно діагностують 600 000 випадків раку товстої кишки, половина з них виявляються летальними. Як вчасно виявити небезпечне захворювання?

— Після 40 років колоноскопія та гастроскопія практично показана всім. Онкообережність завжди була підвищена, і зараз вона має бути навіть більш підвищена. Через перемикання свідомості мас на проблему ковіда, знизився поріг уваги до профілактики онкозахворювань, які нікуди не поділися, рівень яких зростає, особливо в розвинених країнах. І це може бути пов'язано не з ковидом, а з екологією, з кількістю ліків, які ми споживаємо, зі способом життя, зі шкідливими звичками та захворюваннями ШКТ, що продовжують зростати, — пояснює лікар-гастроентеролог вищої категорії Тетяна Рубан.

Причину всіх дискомфортів у животі треба відразу з'ясовувати, а не сидіти і чекати, коли вже сильно хворітиме або почнеться блювота. Потрібно вловлювати найдрібніші нюанси у своєму світовідчутті, відчувати та слухати себе, якщо щось не влаштовує. Наприклад, якщо змінився смак, почало нудити або помінявся колір стільця, особливо у віці 40–50 років.

— Профілактична колоноскопія та гастроскопія має робитися після 50 років майже всім. Ну а якщо скарги, то їх треба вирішувати одразу, особливо якщо вони тривають більш ніж трьох тижнів, — підкреслює експерт.

Читайте також: Тетяна Рубан про запальні захворювання ШКТ