Вчені пояснили, чому вітаміни не захищають від COVID-19

На початку пандемії коронавірусу багато лікарів були схильні думати, що приймання вітамінів, що зміцнюють імунітет, допомагає знизити ризики летальності. Виявилося, що це не так
Вчені з Університету Толедо (Іспанія) проаналізували дослідження за участю понад 5600 пацієнтів з усього світу, які перехворіли на COVID-19. Як виявилося ті з них, хто приймав вітаміни D3, С або цинк, були схильні до такого ж ризику летальності, як і ті хворі, які не пили такі добавки.
Фахівці вважають, що прийняття вітаміну D3 сприяв низькій частоті інтубації трахеї, яка допомагає очистити дихальні шляхи від слизу та піни. Також з прийманням цього вітаміну експерти пов'язували коротший період госпіталізації та зниження ймовірності підключення до апарату штучної вентиляції легень. Однак вони розглядали пацієнтів, які вже були хворими на COVID-19 та приймали вітаміни. Також вчені проаналізували стан тих, хто пив вітамін D до зараження вірусом. І не побачили різниці у рівні смертності цих груп.
— Потрібно розуміти, що посилений прийняття таких добавок не рятує від коронавірусу. Захистити від нього може лише вакцинація, — каже провідний автор дослідження Раджеб Ассалі, пише RadioZET.
Дослідження було опубліковано у журналі Clinical Nutrition ESPEN.
Читайте також: Вітамін D: який рівень вітаміну в крові сприяє зниженню ризику серцево-судинних захворювань, а який взагалі на них не впливає