Подагра: дієта обов'язкова

Правильне харчування дозволяє домогтися зменшення атак
Подагра: що можна їсти й не можна
Дієта при подагрі займає чільне місце. Обмеження в харчуванні продуктів з великим вмістом пуринів та зменшення надмірної ваги сприяє зниженню концентрації сечової кислоти у крові. Дозволяється вживати: овочі (картопля, буряк, огірки, морква, цибуля), фрукти (особливо цитрусові), каші та кисломолочні продукти.
Продукти: що їсти не можна
- М'ясні екстракти, консерви;
- смажене м'ясо;
- субпродукти (легкі, печінка, мозок);
- гострі приправи та спеції;
- шоколад, кава, какао;
- спиртні напої.
Продукти, вживання яких краще обмежити: ковбасні вироби, відварене м'ясо та риба, сало, гриби, бобові, соління та деякі овочі (шпинат, щавель, селера, цвітна капуста, редис).
Для запобігання подагричних атак в першу чергу показано збалансоване харчування:
- вживання цільних злаків, овочів, каш, нежирних молочних продуктів;
- виключення червоного м'яса, субпродуктів, морепродуктів, фруктози, газованих та алкогольних напоїв;
- рясне пиття від 2 л чистої води на день;
- відмова від голодування.
Подагра: лікування в домашніх умовах небезпечне
Найефективнішим способом лікування подагричних нападів та запобігання повторним спалахам є медикаментозна терапія. Народні засоби, навпаки, можуть замаскувати гострі прояви та сприяти переходу захворювання на хронічну стадію.
При різко виниклому подагричному нападі в домашніх умовах слід забезпечити спокій ураженому суглобу і прикласти до нього холод. Можна випити знеболювальний засіб («Ібупрофен», «Дексалгін») і обов'язково звернутися ревматологу.
Читайте також: Подагра