5 станів, за яких від полуниці варто відмовитися

Вони пов'язані з алергенними властивостями ягоди та наявністю в ній дрібного насіння
1. Дивертикули товстого кишківника
Дієта при дивертикулах товстого кишківника забороняє вживати всі фрукти з дрібними кісточками. Є ризик, що невелика полунична кісточка потрапить у дивертикул (небажана розтягнута «кишеня» у кишківнику) і стане сполучною ланкою з утворенням запалення всередині цієї області.
- Проте люди з дивертикулезом можуть їсти мус із полуниці. Також дозволяються полуничні соки.
2. Нестерпність гістаміну
Полуниця належить до продуктів, що стимулюють секрецію гістаміну. Деякі люди дуже чутливі до ендогенного та екзогенного гістаміну. Вони повинні дотримуватися антигістамінної дієти, яка виключає вживання полуниці.
- Якщо після вживання більшої кількості полуниці вам стає жарко, у вас починається нежить, це можуть бути симптоми гіперчутливості до гістаміну. Але не обов'язково алергія на полуницю!
3. Високий рівень калію
Це ще одне протипоказання до вживання полуниці, 100 г якої міститься 153 мг калію. Для багатьох людей така поживна цінність є перевагою, але люди з гіперкаліємією не можуть їсти занадто багато полуниць.
- Одна-дві полуниці зазвичай не зашкодять. Але надто високий рівень калію в крові дуже небезпечний. Це може призвести до серцевих захворювань та пошкодження нирок.
4. Алергія
Алергія на полуницю дуже поширена і може виникнути у будь-якому віці. Полуниця також може бути залучена до перехресної алергії. Ймовірно, що алергічна реакція на полуницю виникає лише період пилка берези.
5. Захворювання травної системи
Подібні протипоказання поширюються на людей із захворюваннями та запаленнями кишківника. І все через дрібне насіння та органічні кислоти, що містяться в полуниці.
- Проте не варто повністю виключати ягоду. Досить поєднувати її із молоком, йогуртом чи іншими заспокійливими продуктами. У період загострень краще вживати полуничні пюре.
Читайте також: Полуниця зміцнює судини та нормалізує тиск