5 несподіваних продуктів, від яких можна заразитися сальмонелою

Ця небезпечна інфекція міститься не тільки в яйцях
У природі налічується понад 2000 варіантів серотипів. Сальмонела є найчастіше ізольованим бактеріальним агентом у разі харчових інфекцій. Найбільш поширеними штамами у людей і тварин є Сальмонела ентеріка (Salmonella enteritidis) і Сальмонела типімуріум (Salmonella typhimurium).
Вперше ця бактерія була виділена під час чуми свиней у 1886 році американським ветеринаром Деніелом Елмером Салмоном. Однак, як виявилося, нею можна заразитися при споживанні деяких забруднених продуктів, про які багато хто не підозрює. З якими слід бути особливо обережними?
Інфекції, спричинені сальмонелою, можуть призвести до черевного тифу та кишкових лихоманок, а також до шлунково-кишкових захворювань. Останні, як правило, викликають нетифозні сальмонели, які є однією з найчастіших причин хвороб харчового походження.
Інфекція передається фекально-оральним шляхом, через заражену їжу або напої, а також через предмети та тварини. Основними її джерелами є продукти, забруднена вода, домашні тварини.
5 продуктів особливо небезпечних продуктів:
- сирі або недоварені яйця, а також продукти з них;
- сире та сухе молоко;
- морозиво, виготовлене кустарно;
- фрукти та овочі, забруднені під час нарізки, особливо: кавуни, помідори, паростки насіння, дині, салат;
- непастеризований апельсиновий сік, сідр.
Також слід ретельно ставитись:
- до м'ясних продуктів, особливо недоварених;
- салатним соусам та заправкам;
- кремів для тортів.
Читайте також: У надувних дитячих басейнах мікробів більше, ніж у громадських