Передозування вітамінами може бути небезпечним

Воно загрожує виникненням деяких захворювань
Вітамін С: удар по нирках та нервах
У особливо чутливих людей передозування так званої аскорбінової кислоти, або вітаміну С, може викликати кристалізацію уратів та оксалатів у нирках, що загрожує утворенням каміння. Це також може призвести до порушень у роботі травної та нервової систем. Крім того, гіпервітаміноз, пов'язаний із споживанням надлишку вітаміну С, пов'язаний зі виникненням шкірних висипань.
Вітамін К: від жару до анемії
Вітамін К міститься в броколі, шпинаті, салаті, молочних продуктах та яйцях, але він також може синтезуватися кишковими бактеріями та регенеруватися у печінці. Передозування цього вітаміну, який регулює процес зсідання крові, призводить до розпаду еритроцитів та анемії. Наслідками надлишку цієї сполуки також є пітливість та постійне почуття жару, а у немовлят — жовтяниця і навіть пошкодження мозкової тканини.
Вітаміни групи В: ризик алергії
При пероральному застосуванні важко передозувати тіамін, або вітамін В1, який міститься у печінці, яйцях, бобових. Це стосується і рибофлавіну, або вітаміну В2, яким рясніють, риба, молочні продукти. Їхня погана розчинність у кишківнику захищає організм від всмоктування занадто великої кількості цих речовин, а надлишок виводиться із сечею. При введенні вітамінів ін'єкційно можливі передозування, що супроводжуються загальною слабкістю, набряклістю, нудотою та блюванням, м'язовим тремором, аритмією, алергією.
Вітамін А: біль у кістках
Багатим джерелом ретинолу, або вітаміну А, є печінка тварин, а провітаміну А — морква, броколі, шпинат. Передозування ретинолу може виникнути при надмірному споживанні риб'ячого жиру. Регулярне приймання ретинолу при десятикратному збільшенні дози, що рекомендується, може призвести до гострої або хронічної інтоксикації, симптомами якої є: головний біль, дратівливість, діарея, декальцинація кісток, захворювання нирок, шкірні реакції, випадання волосся.
Читайте також: Вітамін D може захистити молодих людей від колоректального раку