Споживання рибних консервів у олії знижує ризик раку товстої кишки на 34%

Досить їсти не менше двох разів на тиждень
Споживання рибних консервів знижує ризик розвитку колоректального раку більш як на третину. Такого висновку італійські вчені Інституту фармакологічних досліджень Маріо Блекса (Irccs) у співпраці з колегами Міланського університету.
Фахівці вперше розглянули вплив рибних консервів окремо від споживання свіжої риби на ризик розвитку раку колоректального. Для цього вони проаналізували дані в період з 1992 по 2010 рік у різних італійських районах, за участю 2419 пацієнтів з діагнозом колоректального раку та 4723 контрольних груп, не порушених пухлиною.
Виявилося, що люди, які їли консерви не менше двох на тиждень (від 80 грамів порція), були менше схильні до такого виду пухлини на 34%. Вчені це пояснюють високим вмістом у рибі омега-3 жирних кислот та інших поживних речовин.
— Результати дослідження вказують на те, що консервована риба в олії може бути включена до здорової та збалансованої дієти. Вони мінімально оброблені — пропарені та очищені — залиті олією та консервовані без консервантів, — пояснив науковець Irccs Карлотта Франки, пише Il giorno.
Згідно зі статистикою, висока смертність від колоректального раку спостерігається як у країнах з високим рівнем доходу, так і з низьким. А рибні консерви є дуже доступним продуктом різних груп населення. І включення їх у свій раціон є гарною профілактикою проти раку.
Дослідження було опубліковано в журналі Nutrients («Нутрієнти»).
Читайте також: Надмірне споживання риби загрожує раком: дослідження