Ягоди нормалізують роботу кишківника

Дата створення: 17 червня, 13:24
Дата оновлення: 17 червня, 13:42
Ягоды нормализуют работу кишечника фото

Регулярне їх споживання дозволяє позбутися запорів

Захищають від раку

Ягоди, такі як малина, полуниця та чорниця, містять велику кількість клітковини, води, антиоксидантів та цілюще впливають на кишківник. Антоціани, що містяться в них, особливо в чорниці, додатково пов'язують у кишківнику шкідливі сполуки, у тому числі патогенні мікроорганізми, завдяки чому пригнічують їхнє всмоктування та розвиток інфекції. Дубильні речовини знижують проникність кишківника, що запобігає хронічним та аутоімунним захворюванням.

Дослідження на тваринах також показали, що вживання ягід може запобігти або інгібувати розвиток колоректального раку. Тому ягоди завжди повинні бути присутніми в раціоні.

Ягоди мають корисні властивості:

  • мають протизапальну дію;
  • захищають від раку;
  • покращують роботу головного мозку та зору;
  • знижують рівень глюкози у крові;
  • сприятливо впливають на кровоносну систему;
  • захищають від атеросклерозу,
  • сприяють схудненню.

Нормалізують мікробіом кишківника

Згідно з дослідженнями, ягоди можуть надавати проносну дію, тому їх треба споживати при запорах. Наявність у них клітковини та води викликає розм'якшення вмісту кишківника, поліпшення його функції та частіші випорожнення.

Ягоди сприяють:

  • збільшенню обсягу випорожнення;
  • покращенню перистальтики кишківника та консистенції випорожнень;
  • нормалізації мікробіоми кишківника.

Також при запорах рекомендуються фрукти, багаті на клітковину, наприклад: груші, яблука зі шкіркою, сливи, виноград, ківі.

Лікарі попереджають: надмірне споживання клітковини без потрібної кількості рідини призводить до здуття живота та болі в ньому. Тому не забувайте пити воду.

Читайте також: Кишкові бактерії сприяють довголіттю: дослідження