Вчені пояснили, чому хворі на діабет найчастіше схильні до раку

Дата створення: 23 червня, 13:23
Дата оновлення: 23 червня, 13:43
Ученые объяснили, почему больные диабетом чаще других подвержены раку фото

Формування пухлин відбувається шляхом глюкози

Гірко, коли солодко

Майже століття тому відомий німецький фізіолог Отто Варбург виявив, що ракові клітини поглинають цукор. Нормальні клітини для свого зростання залежать від кисню, ракові — від глюкози, навіть у багатому на кисень середовищі. Це зустрічається при освіті 80% пухлин.

Метаболічний спосіб, завдяки якому клітини раку використовують цукор як джерело енергії, називають гліколітичним або ефектом Варбурга. Ракові клітини споживають у 100 разів більше цукру та швидше у 50–100 разів, ніж нормальні, тому ростуть швидше.

Це пояснює, чому люди з діабетом більш схильні до розвитку раку, особливо молочної залози, товстої кишки, простати, печінки та підшлункової залози. Ряд досліджень виявили зв'язок між споживанням цукру та підвищеним ризиком розвитку раку.

Небезпечна тенденція

Американські вчені з 1991 по 2013 рік спостерігали за 3184 американцями віком від 26 до 84 років. Вони виявили, що вище споживання фруктового соку збільшує ризик розвитку раку передміхурової залози на 58%, а ожиріння – на 59%.

Епідеміологічне дослідження понад 60 000 жінок, харчування яких відрізнялося високим глікемічним індексом, показало, що вони були схильні до розвитку раку молочної залози. А ті з них, які споживали на день понад 35 г сахарози та солодкої випічки частіше за три рази на тиждень, наражалися на ризик розвитку раку ендометрію.

На думку фахівців, високе споживання цукру збільшує ризик розвитку раку на 60–95%.

На рівні генів

Чи означає це, що, якщо повністю виключити вуглеводи та цукор з раціону, то цим можна убезпечити себе? На жаль, ні. Якщо це зробити, організм звернеться до інших речовин для підтримки обміну речовин та виживання. Проте, можна блокувати ракові клітини від вживання цукру за допомогою спеціальних методів лікування.

Професор біохімії та молекулярної біології в Мічиганському державному університеті (США) доктор Софія Лунт пропонує лікування пухлин шляхом впливу на метаболізм ракових клітин. На думку професора, блокуючи гени, що беруть участь у метаболізмі, можна порушити зростання ракових клітин. Можливо це відкриття дозволить розробити нові ефективні методи лікування.

Допоможе дієта

Неможливо виключити цукор та вуглеводи з раціону, організм потребує їх. Але можна знизити споживання цукру. Для цього можна використовувати «стравний метод». Згідно з ним, слід заповнити чверть тарілки вуглеводною їжею, ще чверть — білком, а другу половину — овочами (якнайнижче з глікемічним індексом). У центрі страви можуть бути продукти, багаті на корисні жири, наприклад, авокадо.

Ще одна порада — вибирати складні вуглеводи, тобто багаті харчовими волокнами та крохмалем, такі як бобові, цілісні зерна та солодка картопля. Вони багаті на різні поживні речовини та повільно перетравлюються.

Читайте також: Вчені назвали природну речовину, яка блокує ракові клітини