COVID-19 може спровокувати розвиток діабету

Вірус SARS-CoV-2 заважає передачі сигналів інсуліну в організмі
Вчені з Університету Осаки (Японія) вважають, що коронавірусна інфекція може спричинити діабет через здатність вірусу заважати передачі сигналів інсуліну в організмі. Вони виявили, що вірус SARS-CoV-2 активує ген IRF1, який кодує регуляторний фактор інтерферону 1, змінюючи сигнальні шляхи інсуліну та IGF-1 у легенях, печінці, жировій тканині та клітинах підшлункової залози. Як показало дослідження, порушення регуляції цукру в крові може призвести до початку діабету.
— Сигнальні шляхи інсуліну та інсуліноподібного фактора росту-1 (ІФР-1) є ключовими елементами у регулюванні енергетичного метаболізму та виживання клітин. Ми припускали, що SARS-CoV-2 впливає на цей шлях, викликаючи проблеми з регуляцією цукру в крові, — зазначив перший автор дослідження Джихун Шин, повідомляє AGI.
Щоб це довести, фахівці проаналізували набори даних експресії генів пацієнтів, інфікованих SARS-CoV-2. Потім відзначили ті гени, які були помітно виражені або недостатньо експресовані, у порівнянні з генами неінфікованих пацієнтів.
Подальші досліди показали, що експресія IRF1 підвищена у чоловіків пацієнтів похилого віку, людей з ожирінням і хворих на діабет. Синергетичний ефект цих факторів (вік, стать, ожиріння, діабет)вірусом SARS-CoV-2 означає, що експресія IRF1 відбувається з вищою швидкістю, що може пояснити, чому ці пацієнти більш вразливі до коронавірусу.
Крім того, хворі COVID-19 мали вищу експресію IRF1 та нижчі гени сигнального шляху інсуліну та ІФР у крові, ніж неінфіковані пацієнти. Нарешті лікування клітин, заражених вірусом SARS-CoV-2, покращувало передачу сигналів інсуліну та ІФР.
— Лікування такими препаратами, як дигідротестостерон та дексаметазон, дозволяє знизити експресії IRF1 та пом'якшити наслідки COVID-19, — зазначив Шин.
Дослідження було опубліковано в журналі Metabolism (Метаболізм).
Читайте також: COVID-19 може призвести до ускладнень шлунково-кишкового тракту