COVID-19: коли запахи та смаки повністю змінюються

Дата створення: 14 липня, 16:38
Дата оновлення: 14 липня, 16:52
COVID-19: когда запахи и вкусы полностью меняются фото

При тривалому перебігу коронавірусної інфекції часто з'являється нюхова аномалія

Одним з найбільш дратівливих наслідків COVID-19 є паросмія, або нюхова аномалія, яка проявляється у слабкому чи помилковому сприйнятті запахів. Також можуть виникнути аносмія, чи повна втрата нюху, і навіть дисгевзія, коли людина відчуває у роті неприємний смак чи печіння. Такі розлади бувають навіть у хворих, які безсимптомно перенесли небезпечну інфекцію.

— У минулому розлади нюху пояснювали інфекційними явищами на місцевому рівні, тобто у носі. При коронавірусі аносмія з'являється внаслідок запалення, викликаного вірусом у мозку, — вважає отоларинголог, професор Університету Перуджі (Італія) Аріанна Ді Стадіо, передає ilGiornale.it.

Під його керівництвом вчені провели дослідження, під час якого виявили, що у 2000 пацієнтів, які перенесли коронавірус, паросмія розвинулася у 400 осіб, тобто кожного п'ятого. На думку дослідників, вірус запалює нюхову структуру від периферії до нюхової цибулини. Якщо відновлення йде добре, волокна з'єднуються знову, і немає ніяких ускладнень. Якщо погано, то виникає паросмія.

Проте фахівці з Університетів Барі та Трієста дотримуються іншої думки.

— Схоже, що інфекція стосується не нейронів, а клітин, що їх супроводжують. Зміна їх руйнує гомеостаз епітелію, який перетворює хімічний сигнал в мозок на електричний, — каже нейробіолог Мікеле Дібаттіста.

Вчені сподіваються, що їхні дослідження дозволять створити ліки, які полегшать ці неприємні симптоми. Поки що з цією метою лікарі використовують протизапальні стероїдні препарати та вітаміни з мінеральними добавками.

Читайте також: Ускладнення після тривалого COVID-19: задишка, погіршення зору, помутніння свідомості