Кава не збільшує ризик розвитку пародонтиту

Однак варто остерігатися споживання цукру, нагадують лікарі
Споживання кави не підвищує ризик розвитку пародонтиту. Цей запальний стан впливає на ясна та тканини, які утримують зуби. Такого висновку дійшли вчені Пусанського національного університету (Південна Корея).
Вони проаналізували 46 досліджень. І зосередилися на чотирьох, які показували зв'язок між споживанням кави та пародонтитом. Ще два метааналізи, які залучили фахівців, були присвячені причинам втрати молярів.
Вчені не виявили відмінностей у ризик розвитку пародонтиту між тими, хто пив каву або не пив її, а також з урахуванням її спожитої кількості.
— Пародонтит — це захворювання, яке тісно пов'язане зі способом життя, наприклад, гігієною порожнини рота чи курінням. З огляду на те, що кава є одним із найпопулярніших напоїв у світі, її вплив на організм людини дуже важливий, — пояснює координатор наукової комісії Італійського товариства пародонтології (Sidp) Нікола Дискеполі, передає агентство ANSA.
На думку експертів, «навіть якщо дані, на яких заснований метааналіз, обмежені, зараз можна виключити зв'язок між пародонтитом та кофеїном». Щобільше, він навіть може чинити захисну дію, хоча раніше проведені дослідження показували його протизапальну здатність. Тому необхідні подальші дослідження, щоби остаточно переконатися в цьому.
Поки що немає жодних підстав відмовлятися від кави. Однак, слід звернути увагу на кількість цукру. Адже він, попереджають дослідники, є їжею для бактерій та може сприяти руйнуванню зубів.
Результати дослідження опубліковані в журналі BMC Oral Health («Здоров'я порожнини рота»).
Читайте також: Вчені пояснили, чому не варто пити каву після 12 години дня