4 продукти, які краще уникати тим, хто приймає ліки

Дата створення: 27 липня, 16:46
Дата оновлення: 27 липня, 17:25
4 продукта, которые лучше избегать тем, кто принимает лекарства фото

Серед «неблагонадійних» виявились грейпфрутовий сік, зелені листові овочі, банани, шоколад

Взаємодія їжі з препаратами може бути небезпечною. З одного боку, вони можуть заважати дії медикаментів. З іншого, викликати діаметрально протилежний ефект. Тому важливо знати, які продукти слід залишити в раціоні, а від яких — на якийсь час відмовитися.

Однак і те, що ми їмо та п'ємо під час, до або після приймання ліків, має значення. Наслідки таких дій можуть не лише викликати збій у роботі ліків, а й навіть бути небезпечними для життя. Які продукти варто відкласти до найкращих часів?

1. Грейпфрутовий сік

Незважаючи на те, що грейпфрутовий сік не дуже популярний, у нього є чимало любителів. Однак пити його потрібно дуже акуратно при прийнятті антигістамінних препаратів, статинів та ліків проти гіпертонії.

— Грейпфрутовий сік пропускає більше ліків у кров, що може спричинити побічні ефекти, — застерігає доктор Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) Шів Мей Хуанг, цитує портал Poradnik Zdrowie.

2. Зелені листові овочі

Багато зелених листових овочів, таких як шпинат, є відмінним джерелом вітаміну К, який впливає на згортання крові. Однак його надлишок може призвести до кровоточивості ясен, утворення синців, що підвищує ризик серцево-судинних захворювань.

Це не означає, що треба відмовлятися від улюблених овочів. Достатньо їх їсти кілька разів на тиждень, щоб підтримувати адекватний рівень вітаміну К.

3. Банани

Банани, а також апельсини, не слід вживати з інгібіторами АПФ. До цієї груп входять препарати для лікування артеріального тиску та серцевої недостатністі.

— Споживання цитрусових із цими ліками може збільшити кількість калію в організмі та призвести до нерегулярного серцебиття, — пише журнал Consumer Reports («Споживчі звіти»).

4. Шоколад

— Антидепресанти, які називають інгібіторами МАО, не можна змішувати з продуктами або напоями, що містять тирамін. Це може спричинити підвищення кров'яного тиску, — зазначають фахівці школи медицини Джона Хопкінса (США).

Тирамін можна знайти в шоколаді, червоному вині, обробленому м'ясі, авокадо, а також у деяких сирах.

Читайте також: 4 напої, які допоможуть знизити рівень холестерину