Популярні закуски підвищують ризик розвитку деменції

Дата створення: 29 липня, 14:05
Дата оновлення: 29 липня, 14:26
Популярные закуски повышают риск развития деменции фото

Вчені радять замінити половинку плитки шоколаду половинкою яблука

З'являється все більше доказів, що пов'язують споживання продуктів з високим ступенем переробки з депресією, серцево-судинними захворюваннями та підвищеною смертністю.

Продукти з високим ступенем перероблення шкідливі  для здоров'я. Вони містять багато цукру, солі, жиру, але при цьому мало клітковини, вітамінів, білка або мінералів у порівнянні з необробленими або обробленими невеликою мірою харчовими продуктами. Серед таких продуктів багато популярних делікатесів, таких як ковбасні вироби, солоні та солодкі закуски, морозиво, кетчуп, майонез та безалкогольні напої. До них відносяться паста швидкого приготування, піца, печиво та кондитерські вироби та т. д.

— Люди, які схильні до таких продуктів, схильніші до розвитку деменції, ніж ті, хто відмовляється від них, — попереджають вчені Тяньцзінського медичного університету (Китай), цитує портал Green Me.

Експерти проаналізували медичні дані, надані британським біобанком, про стан здоров'я 72 000 осіб віком від 55 років. На початок дослідження, яке тривало десять років, у них не було виявлено ознак деменції. Всі вони відповіли на запитання анкети про свій раціон, на підставі яких фахівці розрахували відсоток закусок щодня. І залежно від цього, поділили всіх добровольців на чотири групи.

За час експерименту у 518 респондентів було діагностовано деменцію. Аналізи показали, що ультраоброблені продукти становили 9% щоденного раціону людей у групі здорового харчування (у середньому 225 г на день). У тих, хто не міг обходитися без закусок, кількість таких продуктів у раціоні становила 28%, або в середньому 814 г на день.

— Збільшення щоденного споживання ультраоброблених продуктів на кожні 10% означає збільшення ризику деменції на 25%, — попереджають вчені.

Якщо замінити 10% таких продуктів на свіжі фрукти, овочі, бобові та трохи оброблені продукти, ризик значно знизиться.

— Аналіз показав, що збільшення кількості необроблених або мінімально оброблених продуктів всього на 50 грамів на день, що відповідає половині яблука, при одночасному зменшенні кількості ультраоброблених продуктів на 50 грамів (що еквівалентно половині шоколадної плитки) пов'язано з 3% ризику розвитку деменції, — каже доктор Хуейпін Лі.

Результати були опубліковані у журналі Neurology.

Читайте також: Солодкі напої збільшують ризик раку печінки на 78%