Усього пару скибочок цього сиру на день зменшують ризик остеопорозу

Згідно з дослідженням норвезьких вчених, споживання сорту «Ярлсберг» підвищує рівень вітаміну K2, який збільшує міцність кісток
Фахівці з Медичного центру Skjetten (Норвегія) провели дослідження, в якому взяли участь 66 жінок віком від 30 років. Усіх їх поділили на дві групи. Учасницям першої групи запропонували щодня додавати в їжу 57 г сиру «Ярлсберга», а другий — 50 г сорту «Камамбер». Через шість тижнів експерименту учасниць другої групи також перевели на «Ярлсберг». Вчені хотіли зрозуміти, як зміна сорту вплинула на їхній організм.
У всіх респондентів до початку та після закінчення дослідження, яке тривало 12 тижнів, були взяті зразки крові. Як показали результати, в учасників першої групи був вищий рівень остеокальцину, який зв'язує кальцій у кістках, надаючи їм сили. Також у них було значно більше вітаміну K2.
У другій групі такі ефекти спостерігалися, коли її учасникам запропонували замінити сорт сиру «Камамбер» на «Ярлсберг».
На думку вчених, споживання цього сиру позитивно впливає на зміцнення кісткової системи та може запобігти розвитку остеопорозу.
Результати дослідження були опубліковані в Британському медичному журналі Nutrition Prevention and Health («Харчування, профілактика, здоров'я»).
Читайте також: Для інноваційного лікування остеоартриту використовують стовбурові клітини