Холестерин пов'язаний із довгостроковими симптомами COVID-19

Так званий «поганий» холестерин, або ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ), підвищує ризик серцевих нападів та діабету ІІ типу
Вчені з Королівського коледжу Лондона (Великобританія) проаналізували стан 5000 хворих, у яких був COVID-19. Усі вони лікувалися вдома. Серед пацієнтів були ті, у кого інфекція протікала безсимптомно; ті, що скаржилися на легкі або помірні симптоми; ті, у кого спостерігалися тяжкі симптоми (кашель, біль голови та втома). Також в експерименті прийняли участь люди, які більше місяця відчували симптоми, схожі на COVID-19, але їхній діагноз не був підтверджений.
Як показали аналізи крові, люди, які хворіли на коронавірусну інфекцію понад місяць, як і ті, у кого не було підтверджено діагноз, мали однаково високий рівень так званого «поганого» холестерину в крові. Крім того, у всіх них спостерігалися «біомаркери», характерні для людей із ризиком серцевих захворювань та діабету ІІ типу.
— Маркери крові у людей із безсимптомним перебігом захворювання вказували на низький ризик серцевих нападів та діабету ІІ типу. Люди з довгостроковими симптомами показали вищий рівень «поганого» холестерину та нездорових жирних кислот, — зазначив керівник дослідження, доктор Марк Остердал, цитує портал Gazeta.pl.
При цьому, зазначив експерт, не було виявлено відмінностей у профілях крові людей, які зазнають довгострокових симптомів COVID-19, і тих, у кого були схожі довгострокові симптоми, але діагноз не був підтверджений. Також вчені не виявили жодного зв'язку між тривалістю захворювання та мікробіомом кишківника в період відновлення.
Читайте також: Як довго зберігається імунітет після COVID-19