Чому раніше люди пили молоко, незважаючи на нестерпність лактози

Дата створення: 17 серпня, 16:39
Дата оновлення: 17 серпня, 17:01
Почему раньше люди пили молоко, несмотря на непереносимость лактозы фото

Генетична мутація, що призвела до толерантності лактази, дозволила перетравлювати цей напій

Нестерпність лактози існувала тисячі років тому. Однак наприкінці льодовикового періоду, 11 700 років тому, лише діти могли перетравлювати лактозу, один із цукрів, виявлених у молоці. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Nature («Природа»), давні люди, які населяли Європу, пили молоко, не маючи можливості перетравлювати лактозу. Як їм удавалося пити молоко?

За словами епідеміолога з Бристольського університету (Великобританія), провідного автора дослідження Джорджа Дейві Сміта, здуття живота, гази та інші передбачувані ознаки нестерпності лактози зустрічаються набагато рідше, ніж заведено вважати. І хоча вона може викликати діарею, таку ж властивістю мають каву, сливи та багато інших продуктів.

Використовуючи генетичну базу даних 500 000 осіб із британського біобанку, вчені виявили, що понад 90% з тих, у кого спостерігається нестерпність лактози, п'ють коров'яче молоко. Річ у тому, що навіть ті, хто природно не виробляє лактазу (фермент, необхідний для перетравлення лактози), можуть перетравлювати молоко за допомогою адаптованої кишкової мікробіоти.

Чому у давніх європейців швидко розвивалася толерантність до лактози? Щоб це зрозуміти треба знати, що відбувалося під час війн та епідемій.

Якщо організм не може обробити молочний цукор, він накопичується в товстій кишці, що іноді викликає діарею. Якщо людина недоїдає чи страждає від кишкового захворювання, то нездатність перетравлювати лактозу стає проблемою. Під час війни чи епідемій, коли їжі було мало, селяни їли насамперед свої йогурти та сири з низьким вмістом лактози, що часом спричиняло кишкові розлади.

Однак, як наголошують вчені, генетична мутація призвела до вироблення ферменту, лактази, що дозволяє перетравлювати молоко. Враховуючи, що цю мутацію виробітку лактази успадкувало більше населення світу, у них проблем зі споживанням молочних продуктів не виникає.

Читайте також: Дієтолог застеріг про шкоду соєвого чи вівсяного молока для підлітків