Чому м'ясні та молочні продукти краще замінити рослинними аналогами

Дата створення: 18 серпня, 12:14
Дата оновлення: 18 серпня, 12:44
Почему мясные и молочные продукты лучше заменить растительными аналогами фото

Згідно з дослідженням вчених з Університету Бата (Великобританія), вони є здоровою альтернативою тваринній їжі

Корисні аналоги

Перші замінники рослинного м'яса з'явилися у 60-х роках минулого століття. Це були продукти, виготовлені з соєвих бобів. За цим пішов так званий текстурований рослинний білок (TVP), отриманий зі знежирених соєвих пластівців і запропонований заміною яловичині, птиці та рибі.

Зараз є рослинні замінники м'ясних та молочних продуктів. В основному вони містять соєвий білок та добавки, такі як мікопротеїн (грибний білок) та соєвий леггемоглобін (білкова добавка). Напої на рослинній основі для заміни молока виробляють із сої, вівса, мигдалю, рису, кокосу. Існують також рослинні альтернативи йогурту, маслу, сиру та морозиву.

«Рослинні альтернативи м'ясу корисніші та екологічніші, ніж продукти тваринного походження», — переконують експерти на сторінках журналу Future Foods («Продукти майбутнього»).

Продовжують молодість

Вчені проаналізували результати 43 досліджень про поживні властивості різних рослинних замінників м'ясних та молочних продуктів.

Вони також розглянули ставлення споживачів до рослинних продуктів. Виявилося, що флексітаріанці (люди, які дотримуються вегетаріанської дієти, але зрідка їдять м'ясо) частіше вибирають ті продукти, які нагадують на смак м'ясні й зовні схожі на них.

— Багато хто думає, що замінники м'яса на рослинній основі шкідливі для організму, але це не так. Насправді вони більш здорові та екологічніші, ніж їхні аналоги тваринного походження, — зазначив керівник дослідження, доктор Кріс Брайант, цитує портал Gazeta.pl.

Дослідження показують, що замінники м'ясних та молочних продуктів сприяють підтримці нормальної маси тіла та м'язової маси, містять вітаміни, мінерали та білки, такі необхідні організму. Завдяки антиоксидантам, вони допомагають зберегти тіло та мозок молодими. А клітковина, що міститься в них, сприяє схудненню і виведенню токсинів з організму. Вживання таких продуктів допомагає контролювати нормальний рівень холестерину в крові та здоров'я кишківника.

До того ж, зазначають вчені, молочні та м'ясні продукти на рослинній основі допомагають скоротити викиди парникових газів, вимагають менше води та землі та виробляють менше забруднення, ніж продукти тваринного походження.

Читайте також: Рослинна та рибна дієта може знизити тяжкість коронавірусу: дослідження