Харчову алергію викликають кишкові бактерії: дослідження

Дата створення: 23 серпня, 12:12
Дата оновлення: 23 серпня, 12:27
Пищевую аллергию вызывают кишечные бактерии: исследование фото

Новий препарат ефективний при лікуванні алергії на арахіс і може допомогти при інших харчових алергіях та хронічних захворюваннях кишківника

Реакція гіперчутливості

Згідно зі статистикою, харчова алергія вражає кожну десяту людину в усьому світі. Вчені виявили, що приймання бутирату сприяє відновленню пошкодженого епітелію кишківника, балансу бактеріальної флори та може бути ефективним при лікуванні алергії, а також хронічних запальних захворюваннях кишківника.

Алергія —  це реакція гіперчутливості на зазвичай нешкідливі речовини, які називаються антигенами. Харчові антигени часто є білковими послідовностями, присутніми в продуктах. Визнані одного разу «чужорідними», вони стають потенційно небезпечними та викликають перебільшену реакцію імунної системи. Під час алергії імунітет виробляє імуноглобуліни Е, антитіла, які відповідають за симптоми та наслідки реакції.

Досі незрозуміло, чому деякі люди схильні до алергії. В останні роки вчені, намагаючись відповісти на це питання, досліджували мікробіом кишківника, щоб зрозуміти його можливу участь у реакціях гіперчутливості.

Як мікробіом впливає на здоров'я

Як відомо, кишківник є домівкою для бактерій, грибків, вірусів. Ці мікроорганізми впливають на процеси травлення, а також на настрій та імунітет. Мікробіом виділяє коротколанцюгові жирні кислоти, включаючи масляну кислоту, або бутират, що сприяє гарному самопочуттю.

Порушення флори мікробіому змінюється, коли бутирату не вистачає. Для його заповнення, зазвичай вводять бактерії, що виробляють його. Вчені під час експерименту замість них безпосередньо вводили метаболіт. Це дозволяло зняти симптоми алергії на арахіс та, можливо, інші її типи.

Проблема полягає в тому, що бутират, який приймається перорально, розкладатиметься ще до того, як він досягне кишківника; він також має неприємний запах та смак, і його нелегко вводити. Дослідники експериментували з його складом, збираючи полімерні міцели, які містять приховані в ядрі бутиратні ланцюги. Це допомагає зменшити запах та смак препарату та захищає ланцюги жирних кислот аж до кишківника.

Спеціалісти хочуть провести клінічні дослідження препарату. Тільки після цього він може бути використаний для усунення харчової алергії та при запальних захворюваннях кишківника, повідомляє Американське хімічне товариство.

Читайте також: Як мікробіом впливає на здоров'я мозку