Коли баклажани можуть викликати харчове отруєння

Дата створення: 30 серпня, 17:54
Дата оновлення: 30 серпня, 20:46
Когда баклажаны могут вызвать пищевое отравление фото

У цих популярних плодах містяться небезпечні глікоалкалоїди

Обережно: токсини!

Баклажани є одними з найпопулярніших овочів у всьому світі. Вони мають протиракову дію, сприяють нормалізації вазі, захищають зір і запобігають розвитку цукрового діабету та серцево-судинних захворювань. Однак баклажани, як і інші пасльонові, містять небезпечні для людини сполуки. Це — токсичні глікоалкалоїди, переважно соламаргін та хаконін, які можуть викликати харчове отруєння.

Найбільше глікоалкалоїдів зустрічається в пасльонових культурах, до яких належать не лише баклажани, а й помідори, перець та картопля. Особливо незріла зелена картопля або незрілі помідори становлять загрозу здоров'ю.

Незрілі баклажани також є небезпечними для організму людини. Згідно з дослідженнями, найбільш токсичні глікоалкалоїди містяться в нирках, листах, незрілих та стиглих плодах. Про наявність токсинів свідчить гіркий смак овочів.

Симптоми: від нудоти до судом

Помірне споживання баклажанів не становить небезпеки для здоров'я. А ось надмірне може спровокувати харчове отруєння.

Симптоми отруєння:

  • нудота та блювання;
  • діарея;
  • знижений артеріальний тиск;
  • прискорене серцебиття.

У крайніх випадках отруєння глікоалкалоїдами може викликати судоми, кому та небезпечну для життя недостатність кровообігу.

Хто не повинен їсти баклажани?

Варто знати, що баклажани містять насунини, антоціаніни, які виводять залізо із клітин. Тому занадто часто цей овощ не слід вживати людям, які борються з дефіцитом заліза. Баклажани також не слід їсти людям, які мають на них алергію.

Читайте також: Чи отруйні ягоди чорноплідної горобини