Шкідлива їжа підвищує ризик розвитку деменції на 42%

Нездорова їжа провокує розвиток не менше 13 форм раку та нейрогенних захворювань
Китайські вчені протягом десяти років спостерігали за 72 000 британцями, які на початку дослідження не мали деменції. Усіх їх на початку експерименту попросили в анкетах вказати план щоденного меню.
Згідно з відповідями, нездорова їжа становила від 9 до 28% щоденного раціону. На основі цього вчені розділили учасників на чотири категорії, які відповідали різним рівням споживання нездорової їжі. За час спостережень у 518 респондентів розвинулися нейродегенеративні розлади. З них — у 105 осіб із низьким споживанням оброблених продуктів, і у 150 — із високим, що на 42% більше.
Виключивши інші чинники ризику, дослідники встановили, що збільшення раціону на 10% шкідливими продуктами підвищує ризик розвитку деменції на 25%. Однак ця тенденція має зворотний характер. Якщо замінити напівфабрикати, солодощі чи газовані напої свіжими овочами, фруктами, бобовими чи молочними продуктами, можна уникнути зниження когнітивних функцій.
— Збільшення щоденного споживання корисних продуктів на 50 г допомагає знизити ризик розвитку деменції майже на 20%, — наголошує керівник дослідження Хуейпін Лі, цитує портал La Repubblica.
Дослідження було опубліковано в журналі Neurology.
Читайте також: Хвороба Альцгеймера є проявом деменції