5 причин, чому ми хворіємо частіше

Міцний імунітет захищає організм від патогенних мікроорганізмів, токсинів і ракових клітин. Ослаблення його призводить до того, що людина стає схильною до різних захворювань, перш за все, застудам. Що згубно впливає на імунітет?
1. Малорухливий спосіб життя знижує імунітет
Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Gerontology («Геронтологія»), відсутність фізичної активності підвищує ризик зараження COVID-19. Вчені пояснюють це тим, що сидячий спосіб життя послаблює імунітет, що сприяє тривалому запаленню, розвитку хронічних захворювань і раку.
2. Обережно, ліки!
Вважають, що імунітет пригнічують імуносупресивні препарати, які призначають при трансплантації. Але вони не єдині, які можуть спричинити такий побічний ефект.
Послаблення імунітету викликають:
- глюкокортикостероїди. Застосовуються при лікуванні астми та аутоімунних захворюваннях;
- цитостатики (циклофосфамід, азатіоприн та інші) використовують при лікуванні раку,
- гідроксихлорохін застосовується при лікуванні ревматоїдного артриту або вовчаку;
- колхіцин використовують при подагрі;
- сульфасалазин призначають при різних запальних аутоімунних захворюваннях;
- опіоїди (особливо морфін) — болезаспокійливі препарати.
3. Стрес: коли він послаблює імунітет
Згідно з дослідженнями, короткочасний стрес має дію, що мобілізує імунітет. А тривалий чи хронічний — послаблюють його. Хронічний стрес також означає вищий рівень гормону стресу, кортизолу, що негативно впливає на імунну систему.
4. Алкоголь викликає схильність до інфекцій
Згідно з дослідженнями, алкоголь порушує склад мікрофлори кишківника, де розташовано 80% імунних клітин організму. До того ж алкоголь перешкоджає нормальному функціонуванню імунних клітин.
Було доведено, що люди, які регулярно вживають алкоголь, мають набагато меншу кількість В-лімфоцитів у крові, ніж решта. Це означає, що організм може не виробляти достатньо антитіл. Це підвищує ризик розвитку пневмонії, сепсису, інфекцій.
5. Погане харчування
Неправильне харчування — дієта, багата простими цукрами, тваринними жирами, високообробленою їжею — порушує вироблення та активність імунних клітин та антитіл.
Забезпечення організму правильними та різноманітними поживними речовинами, включаючи вітаміни та мінерали, має важливе значення для правильного функціонування імунної системи.
Читайте також: Вчені ідентифікували антитіла, які усувають усі вірусні штами COVID-19