Продукти, які можна вважати головними винуватцями інфаркту

Дата створення: 11 жовтня, 16:19
Дата оновлення: 11 жовтня, 16:22
Продукты, которые можно считать главными виновниками инфаркта фото

Харчування з високим вмістом жирів, солі та цукру підвищує артеріальний тиск та шкодить здоров'ю серця

1. Копченості підвищують холестерин

Ковбаса, шинка, бекон, сосиски, хот-доги містять насичені жири, які є небажаними для серця. Вони сприяють накопиченню надлишкового холестерину, особливо ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), або так званого «поганого» холестерину. Він підвищує ризик розвитку ішемічної хвороби серця (ІХС), атеросклерозу чи інсульту.

2. Соління викликають гіпертонію

Надлишок солі в їжі безперечно шкідливий для серця, адже він порушує натрієво-калієвий баланс, що провокує розвиток гіпертонії. Це захворювання є однією з провідних причин смертності у всьому світі.

3. Продукти з високим вмістом жиру

Лише одне прийняття їжі з високим вмістом жирів може бути небезпечним для серця. Вчені пояснюють це тим, що жир порушує функціонування еритроцитів, а також збільшує вироблення ферменту мієлопероксидазу (МПО). Надлишок його призводить до втрати еластичності судин і окислення холестерину ліпопротеїдів високої щільності (ХЛВП), або «хорошого» холестерину, що підвищує ризик інфаркту.

4. Швидкоїжа додає кілограми

Про те, що швидкоїжа небезпечна для здоров'я серця, знають усі. Улюблені всіма гамбургери дуже калорійні, містять багато солі та позбавлені корисної клітковини. Таке харчування сприяє підвищенню рівня холестерину, розвитку гіпертонії та зайвої ваги. Останній є одним з основних факторів ризику серцево-судинних захворювань.

5. Обережно, цукор!

Цукор можна знайти у всіх видах кондитерських виробів. Він є й у газованих напоях та оброблених харчових продуктів, таких як мюслі.

Дієта, багата на сахарозу, підвищує систолічний і діастолічний артеріальний тиск. Крім того, надлишок цукру в їжі може вплинути на рівень ліпідів у крові. Він також спричиняє зниження рівня «хорошого» холестерину, який захищає організм від розвитку серцево-судинних захворювань. Але дуже низький рівень «хорошого» холестерину небезпечний для здоров'я серця.

Крім цього, цукор у раціоні сприяє надмірній вазі та ожирінню, порушує ліпідний обмін, підвищує артеріальний тиск, пов'язаний з інсулінорезистентністю та несе ризик розвитку запалення судин.

Читайте також: Продукти, які допоможуть зменшити симптоми артриту