Цей поширений симптом COVID-19 може передбачати хворобу Паркінсона та шизофренію: ЛОР

Дата створення: 18 жовтня, 12:20
Дата оновлення: 18 жовтня, 13:10
Этот распространенный симптом COVID-19 может предвещать болезнь Паркинсона и шизофрению: ЛОР фото

Часткова або повна втрата нюху та смаку може бути симптомом неврологічного захворювання

В епоху пандемії відсутність запаху та смаку стала асоціюватися з коронавірусною інфекцією, спричиненою вірусом SARS-CoV-2. Цей симптом у першу хвилю COVID-19 спостерігався у 70% інфікованих хворих. Найчастіше йому були схильні жінки, ніж чоловіки.

Фахівці зазначають, що порушення нюху та смаку може бути пов'язане не лише із вірусом SARS-CoV-2. Причиною цього симптому є інші захворювання, такі як гайморит і поліпи. Втрата нюху, або гіпосмія, може бути симптомом неврологічних захворювань, таких як хвороба Паркінсона, та психічних розладів, таких як шизофренія.

— Втрата нюху та смаку може супроводжувати різні захворювання, а не лише COVID-19. Тому слід звернутися до лікаря, щоби виключити їх, — сказав в інтерв'ю Польському агентству друку отоларинголог Лешек Грабовський.

Пацієнтам, які борються із втратою нюху та смаку, лікарі рекомендують тренувати нюх. Для цього треба регулярно нюхати ефірні олії протягом 10–12 секунд, двічі на день. Курс — 12 тижнів.

— Важливо, щоби це були відомі аромати: апельсин, троянда, гвоздика, сосна, евкаліпт, кава. Стимуляція нюхових нейронів прискорює регенерацію та запобігає дегенерації клітин, — пояснює експерт.

У процесі відновлення дотику велике значення має пам'ять запаху, яка є однією із прихованих сил мозку. Завдяки їй можна навчитися правильно розрізняти певні запахи.

Іноді таким хворим лікарі призначають стероїди. Однак вони ефективні лише на ранній стадії розвитку захворювань. Тому дуже важливо вчасно діагностувати їх, щоби вчасно підібрати правильне лікування.

Читайте також: Втрата нюху при COVID-19 викликає погіршення пам'яті