Чи впливає COVID-19 у дітей на розвиток цукрового діабету І типу
Таке припущення висловили вчені США та Європи, які незалежно один від одного вивчили, чи викликає вірус Sars-Cov-2 цукровий діабет
США: небезпека велика
Вчені Університету Кейс Вестерн Резерв (США) проаналізували медичні карти 571 256 неповнолітніх пацієнтів, які перенесли COVID-19 або іншу гостру респіраторну інфекцію (ГРЗ) у період із березня 2020 по грудень 2021 року. Як виявилося, у тих, у кого було діагностовано коронавірусну інфекцію, ризик цукрового діабету І типу підвищувався на 72%.
Це підтверджують і два інші дослідження, які були опубліковані у звітах Центрів контролю та профілактики захворювань (CDC). Перше показало, що вірус Sars-CoV 2 підвищує ймовірність розвитку цукрового діабету І та ІІ типів на 166%, або у 2,66 раза. Відповідно до другого, через COVID-19 така небезпека збільшується на 31%, або в 1,31 раза більше.
— Цукровий діабет 1 типу вважається аутоімунним захворюванням. Він виникає, коли імунний захист організму атакує клітини, які виробляють інсулін, що порушує його вироблення та викликає захворювання. Ймовірно, що COVID-19 збільшує аутоімунні реакції, що підтверджують дослідження, — кажуть вчені.
І припускають, що така тенденція особливо зросте у період циркуляції контагіозного «Омікрону».
Норвегія: ризик дуже малий
Норвезькі вчені обстежили 1,2 млн дітей щодо схильності до діабету. І дійшли висновку, що у тих, які перенесли COVID-19, він зростав на 63%. Однак, на думку експертів, ймовірність його виникнення є дуже низькою і становить 0,13%.
Вони припускають, що вірус Sars-Cov-2 атакує бета-клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін, тим самим запускаючи механізм розвитку діабету. У цьому випадку запалення посилить аутоімунний процес, що раніше існував.
Шотландія: схильний кожен третій
Дослідники з Единбурзького університету (Шотландія) проаналізували дані 1,8 млн дітей, з яких 365 000 перенесли коронавірусну інфекцію. Надалі цукровий діабет І типу було діагностовано у 1074 респондентів. Це свідчить, що COVID-19 підвищує ризик виникнення діабету в 2,5 разу.