Дефіцит вітаміну D збільшує ризик передчасної смерті на 25%

Про це свідчить дослідження, опубліковане в журналі Annals of Internal Medicine («Літопис внутрішньої медицини»)
Вітамін D має важливе значення для здоров'я організму. Він необхідний для побудови кісткової системи та захисту імунітету. Однак цей стероїдний гормон виробляється з холестерину на шкірі лише під впливом сонячних променів. Частково його можна отримати з продуктів: жирних сортів риби, яєць, печінки, грибів, молока.
Проте не всі проживають у південних регіонах та харчуються збалансовано. Це призводить до того, що близько 1 млрд людей у світі мають низький рівень вітаміну D, що загрожує погіршенням самопочуття.
Дефіцит вітаміну D викликає:
- остеопороз, крихкість суглобів або біль у них;
- м'язову слабкість;
- хронічну втому.
Вчені Університету Південної Австралії вивчили медичні дані британського біобанку 300 тисяч осіб та виявили, що при підвищеному рівні вітаміну D протягом 14 років значно знижується ризик передчасної смертності. При цьому низький рівень цього вітаміну підвищував ризик серцево-судинних, онкологічних та респіраторних захворювань.
Рівень вітаміну D в 75–80 нмоль вважається оптимальним. Однак якщо він не перевищує 30 нмоль, ризик передчасної смертності підвищується на 25%.
Читайте також: Дефіцит яких вітамінів викликає помутніння зору