Дефіцит вітаміну D збільшує ризик передчасної смерті на 25%

Дата створення: 03 листопада, 17:58
Дата оновлення: 03 листопада, 18:04
Дефицит витамина D увеличивает риск преждевременной смерти на 25% фото

Про це свідчить дослідження, опубліковане в журналі Annals of Internal Medicine («Літопис внутрішньої медицини»)

Вітамін D має важливе значення для здоров'я організму. Він необхідний для побудови кісткової системи та захисту імунітету. Однак цей стероїдний гормон виробляється з холестерину на шкірі лише під впливом сонячних променів. Частково його можна отримати з продуктів: жирних сортів риби, яєць, печінки, грибів, молока.

Проте не всі проживають у південних регіонах та харчуються збалансовано. Це призводить до того, що близько 1 млрд людей у ​​світі мають низький рівень вітаміну D, що загрожує погіршенням самопочуття.

Дефіцит вітаміну D викликає:

  • остеопороз, крихкість суглобів або біль у них;
  • м'язову слабкість;
  • хронічну втому.

Вчені Університету Південної Австралії вивчили медичні дані британського біобанку 300 тисяч осіб та виявили, що при підвищеному рівні вітаміну D протягом 14 років значно знижується ризик передчасної смертності. При цьому низький рівень цього вітаміну підвищував ризик серцево-судинних, онкологічних та респіраторних захворювань.

Рівень вітаміну D в 75–80 нмоль вважається оптимальним. Однак якщо він не перевищує 30 нмоль, ризик передчасної смертності підвищується на 25%.

Читайте також: Дефіцит яких вітамінів викликає помутніння зору