Що ефективніше у зниженні холестерину: статини чи харчові добавки

Дата створення: 08 листопада, 12:16
Дата оновлення: 08 листопада, 12:37
Что эффективнее в снижении холестерина: статины или пищевые добавки фото

Високий рівень ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ), або так званого «поганого» холестерину, призводить до утворення атеросклеротичних бляшок. Це підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Щоб їх уникнути, лікарі призначають таким пацієнтам статини. Однак багато хто не використовує їх через побічні ефекти та замінює на харчові добавки

Харчові добавки аналогічні плацебо

Фахівці клініки Клівленда (США) провели дослідження, в ході якого порівняли ефективність малих доз статинів із шістьма популярними харчовими добавками, такими як риб'ячий жир, кориця, часник, куркума, рослинні стерини та червоний дріжджовий рис, а також плацебо.

В експерименті вчених взяли участь 190 осіб віком 40–75 років, які раніше не мали серцево-судинних захворювань. Усі вони були поділені на групи. Учасники першої групи протягом 28 днів отримували низькі дози статинів, учасники другої — плацебо, а учасники третьої — одну із шести добавок.

Як показали результати, приймання низьких доз статинів дозволяло знизити рівень ЛПНЩ на 40%. При цьому рівень загального холестерину в середньому знизився на 24% та тригліцеридів — на 19%.

У жодного з учасників, які приймали харчові добавки, не спостерігалося значного зниження рівня холестерину ЛПНЩ, загального холестерину чи тригліцеридів — вони працювали аналогічно до тих, хто приймав плацебо.

Натуральний не означає безпечний

Експерти зазначили, що побічні реакції виникали як в учасників, які приймали статини, так і у тих, хто використовував харчові добавки. Але найбільше побічні ефекти було зареєстровано у тих, хто приймав червоний дріжджовий рис чи рослинні стерини.

— Багато пацієнтів вважають, що харчові добавки безпечніші та ефективніші за статини, бо вони натуральні. Тим часом натуральні не означає безпечні чи ефективні, — каже керівник дослідження, кардіолог Люк Лаффін, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Він додав, що багато харчових добавок рекламуються як природна альтернатива захисту серця та зниження рівня холестерину. Однак це не підтвердили клінічні дослідження. До того ж приймання харчових добавок не розраховане на тривалий час.

Результати дослідження були опубліковані в Journal of the American College of Cardiology («Журнал Американського коледжу кардіології»).

Читайте також: Статини для серця можуть запобігти раку та деменції: дослідження