Ці знайомі всім прянощі допомагають боротися з раком

Вчені з Університету Пердью (США) вважають, що майбутнє — за інженерією рослин
Про лікувальні властивості спецій відомо давно. Так, куркума полегшує стан при проблемах шкіри, наприклад при висипах або опіках, а гвоздика знімає зубний біль. Однак є трави, які у багатьох ростуть у горщиках на підвіконнях та є засобом проти раку.
Американські вчені в ході дослідження виявили, що чебрець і орегано містять сполуки тимо-гідрохінону, які мають антиоксидантні властивості. Однак дози їх невеликі.
— Якщо ми зрозуміємо, як утворюються ці сполуки, то зможемо вирощувати трави з вищім їх вмістом, щоби використовувати з медичною метою, — каже біохімік сільськогосподарського коледжу Пердю Наталія Дударєва.
Дослідникам спільно з колегами з Університету Мартіна Лютера Галле-Віттенберг та Університету штату Мічиган вдалося розщепити тимо-гідрохінон на дрібніші частинки. Вивчивши понад 80 000 генів у тканинах рослин, вони планують виявити ті з них, які необхідні для виробництва тимо-гідрохінону.
— Ми хочемо отримати з трав унікальні інгредієнти, які можна буде використовувати як добавки до їжі та косметики, — підкреслив провідний автор дослідження, доктор Пан Ляо.
Результати опубліковані в журналі Національної академії наук США Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Читайте також: Куркума допоможе при радикуліті